Project Description

Какво представлява кинезиотейпингът и на какъв принцип действа?

Това е метод, използващ така наречените кинезио ленти самозалепващи ленти от естествен материал, които се поставят върху кожата и спомагат за естественото възстановяване на тялото. Самите ленти са проектирани така, че са с подобна дебелина и еластичност като човешката кожа(130-140%) и копират нейните естествени свойства. Кинезио лентите са направени от водоустойчива и дишаща материя, като в зависимост от двигателната активност могат да се задържат от 3-5 дни върху кожата.

Кинезиотейпинг процедура

Въздействие

 

Действието на кинезиотейпинга е свързано с начина на залепване върху кожата, като той едновременно дава допълнителна стабилност и подпомага лимфотока и оздравителните процеси. Стабилността, която кинезиотейпингът дава е чрез подпомагане на работата на слабите или травмирани мускули и сухожилия, без да ограничава обема на движение. Също така, чрез издърпването на кожата над мускула се подпомага нормалния лимфоток, намалява се отока, болката и се съкращава възстановителния период след травма.

Принципа на действие на кинезиотейпинга е свързан с възстановяване и подпомагане баланса на мускулатурата и циркулацията по един естествен за организма начин. Много е важно да се прецени къде точно се поставя кинезиотейпа имайки предвид познанията ни по анатомия, физиология и кинезиология. Също така е важна идеята – дали се лепи за стабилизация на дадена става или за промяна на мускулната тензия. От там се подбира правилната техника както и посоката на поставяне на лентата.

Показания за използването на кинезиотейпинг

 

В спорта се използва като подпомагащо нормалната спортна дейност средство, а в кинезитерапията за подпомагане на възстановителния процес след травми. Днес, освен в спорта и възстановителните процедури, кинезиотейпинг се използва успешно при бременност, главоболие и гръбначни изкривявания.След спортни травми като контузии, разтежения, навяхвания, изкълчвания.При заболявания като тендинити, бурсити, миозити, периартрити.При ставна нестабилност подобрява биомеханиката на ставите.При отоци намалява болката и отока.При болки в гърба и кръста

Подходящи случаи за лечение

Кинезиотейпингът има много широк спектър от спортни травми и заболявания, за които може да бъде използван, като чрез работата на много кинезитерапевти в тази посока списъка постоянно се удължава.

  • Стабилизация на стави

  • По-доброто дрениране на травмираната зона
  • възпаление

  • оток

  • Съкращава се възстановителния период

  • навяхване

  Работно Време

Понеделник – Петък 8:00 – 17:00
Уикенд Предварително записване

  0887 784 600

  Адрес