Project Description

Концепцията на Браян Мълиган е така наречената теория за позиционна грешка между ставните компоненти.Това е една от най-популярните видове мануална терапия.Терапията е насочена към болката и ограничения обем на движение.Цели се освен резултата да е мигновен  да е дългосрочен и да няма болка.Различното тук е че пациента е активен и помага на терапевта докато му прави техниките.

В зависимост от проблема и общото състояние на пациента, терапевтът преценява точно коя от техниките е  най-подходяща и съставя план на лечението. Част от тези техники се наричат SNAGs (подържани естествени апофизеални плъзгания) и MWMs (мобилизации с движения).

Мълиган Практика

SNAGs техники

 

SNAGs се прилагат често за болки и проблеми в шийната, лумбална област на гръбначния стълб. SNAGs техниките включват подходящи плъзгащи движения в определени части на гръбначния стълб, извършвани чрез мобилизация. Тези плъзгащи се движения се подържат до връщане на сегмента до изходяща позиция. Например при болки в лумбалния отдел на гръбначния стълб, когато се навежда пациента. Терапевта трябва да го следва с мобилизационен натиск през целият обем на движение. Очакваният ефект при правилно приложение е болката да изчезне или да намалее значително.

MWMs техники

 

Подходящи са и се прилагат в различни стави на човешкото тяло. Основна разлика с техниките за гръбначния стълб (SNAGs) е, че мобилизационния натиск е в различна посока на болезненото движение. Но като цяло и двете техники се прилагат при болка и ограничен обем на движение.

По време на терапията специалистът извършва подходящите плъзгащи движения в даден сегмент на гръбначния стълб или периферна става, като се следи движението да не причинява болка на пациента. Болковият симптом е индикация, че терапевтът не е намерил правилния план на лечение, правилния вид техника, точния сегмент на гръбначния стълб или, че техниките не са показани за този проблем.Основа на мануалната терапия е извършването на физиологични движения, оказващи влияние върху различни сегменти на гръбначния стълб както и на всички стави.

Подходящи случаи за лечение

Поради факта, че не се прилагат лекарствени средства, а движенията са напълно естествени, концепцията Мълиган е подходяща за почти всички пациенти, независимо от възрастта, включително бременни жени и хора с хронични заболявания.

  • артрози

  • дископатии

  • травматични промени на крайниците

  • невралгии

  • Ограничен обем на движение

  • обща болка в гърба

  • ишиас

  Работно Време

Понеделник – Петък 8:00 – 17:00
Уикенд Предварително записване

  0887 784 600

  Адрес