Project Description

Приложната кинезиология е метод за диагностика и лечение, който чрез изследване на мускулите открива и коригира нарушеното равновесие в тяхното функциониране и във функционирането на цялото тяло. Лечебното докосване и балансираното здраве са методи за самопомощ, които са се развили, благодарение на нея. Те използват някои подобни изследвания на мускулите, лек масаж и диети за възстановяване на равновесието в организма.

От произхода на терапията става ясно, че тя е тясно свързана с остеопатията. И двете практики са мануални, насочени са към заболявания на ставитеи включват елемент на профилактика. В методите на лечение разликата помежду им също е трудно доловима – хиропрактикът използва по-малко принципа на лоста, докато остиопатът използва повече принципа на лоста, но по-далеч от ставата, която лекуват. Терапевтите и от двете школи често ползват взаимно техниките си.

Основен принцип на приложната кинезиология е, че организмът притежава вродено знание за себе си, т.е. той знае къде е нарушено равновесието и тази информация може да се получи с помощта на изследването на определени мускули. Върху поставените в специфично положение крайници се прилага лек натиск. Ако реакцията не е стягане, това може да се дължи на излишък или недостиг на енергия, поради психически, биохимически, физически или енергийни източници на стрес, които нарушават нормалната физиология на тялото. Методите на диагностика и лечение са напълно безопасни и често дават бързи резултати, особено при проблеми на опорно-двигателния апарат, при главоболие, болки в шията и гърба и при проблеми, свързани със стрес, напрежение и умора. В основата стои мануалното мускулно тестване, а допълнително се използват различни други начини за поставяне на диагноза.

Накратко – практикуващият приложна кинезиология открива дисбаланс в даден мускул чрез ММТ мануално мускулно тестиране, след което се заема да открие защо този мускул не функционира правилно.
Лечението, което се назначава впоследствие, може да включва:

 • Мобилизации и манипулации на ставите и ставните връзки
 • Мио-фасциални терапия
 • Краниосакрална терапия
 • Акупресура
 • Акупунктура
 • Рефлексотерапия
 • Билколечение
 • Хомеопатия
 • Хранителен режим
 • Терапевтични консултации – разговори с пациента, провокиращи мисленето му с идеята сам да подпомогне процеса на възстановяване
 • Оценка на заобикалящата среда и ежедневието – има ли някакви дразнения

Произход на Кинезиологията

 

Приложната кинезиология е изработена от д-р Джорд Гудхарт, американски хипопрактик. През 1964 г. той забелязва у един от пациентите си промяна в силата на мускулите след масаж на болезнени места по широката фасция /дълъг мускул от хълбока до под коляното/ на бедрото. Това го тласка към по-нататъшни изследвания, в хода на които установява, че масажирането на невро-лимфните рефлексни зони /които подобряват лимфопотока/ укрепва слабите мускули. С усърдни опити открива връзките между рефлексните зони и всяка мускулна група. Следват и други открития, които формират основата на кинезиологията.

Приложната кинезиология разглежда здравето като триъгълник – всяка от страните му представлява съответно структурна, биохимична и психологична част от чове шкото тяло.

 • Структурна част – връзката и взаимодействието между мускули, кости, нерви, стави и сухожилия, гръбначен стълб.
 • Биохимична част – приложната кинезиология разглежда храната, хранителния режим и биохимията на пациента. На биохимично ниво протичат хиляди реакции и в това отношение хората са различни и уникални.
 • Психологична част – тя е решаваща. Много от психологичните проблеми са следствие на физиологична причина и обратното.

За триадата на здравето важат следното правило:

 • Ако трите страни са равни, то човек е в хармония и отлично здраве.
 • Ако една от страните се скъси (появи се здравословен проблем), то това директно оказва въздействие на останалите две и оптималното здраве се намалява.
Диаграма принципи

Консултация с кинезиолог

 

Първото посещение при практикуващия приложна кинезиология може да продължи до един час, но следващите са по 20-30 минути. Той ще ви разпита подробно за миналите ви здравни проблеми. Кинезиологичната част от прегледа включва изследване на различни мускулни групи, изследване за недоимък на хранителни вещества и чувствителност към храни, както и анализ на стойката. От изследването на мускулите кинезиологът разбира къде в тялото ви движението на енергията е нарушено и може да посочи евентуалните причини за това. Нарушеното равновесие се поправя посредством масаж на определени рефлексни зони, често в съчетание с приемане на хранителни добавки, а акупунктурните точки се стимулират или с леко докосване, или чрез електростимулатор, който предизвиква слабо гъделичкащо усещане. Възможно е да ви помолят да участвате в процеса, докосвайки различни места на тялото си, докато кинезиологът изследва свързаните с тях мускули. Това се нарича локализиране на терапията. Нуждите ви от хранителни съставки ще бъдат изследвани, като трябва да държите(нозоди) различни хранителни вещества в устата си, докато кинезиологът изследва отново мускулите, за да установи дали това ги прави по-силни или по-слаби. В резултат на всичко това терапевтът може да ви посъветва да включите определени храни в диетата си, да вземате добавки и да избягвате храни, които отслабват организма ви.

Подходящи случаи за лечение

Приложната кинезиология предлага холистичен подход към здравето и може да се използва във всички области на медицината. Диагностицирането на дадено заболяване става чрез определяне степента на мускулна слабост. Практикуващият приложна кинезиология открива дисбаланс в даден мускул, след което се заема да открие защо този мускул не функционира правилно.

 • ставни проблеми

 • оценка и корекция на мускулния тонус

 • невралгии

 • Нарушено взаимодействие между мускули, кости, нерви, стави и сухожилия, гръбначен стълб.

 • Нарушено взаимодействие между хранителния режим и биохимията на пациента
 • нарушено взаимодействие между психологични и физиологични елементи

  Работно Време

Понеделник – Петък 8:00 – 17:00
Уикенд Предварително записване

  0887 784 600

  Адрес