Project Description

Сухите игли е една от най-използваните техники в света на физиотерапията и рехабилитацията, за ефективно справяне с мускулно-скелетните травми и болка. Самата техника използва тънки акупунктурни игли чрез който прониква в кожата, фасцията и мускулите с цел справяне с срастванията, тригерните точки и съединителната тъкан. Самото пробождане активира възстановителните процеси и намалява болката като намалява хипертонуса на мускулите, увеличава обема на движение в ставите и коригира дисфункционалните движения чрез премахване на срастванията и болезнените точки.

Основният принцип на миопунктурата се базира върху факта, че главното качество на мускулите е да генерират сила чрез съкращение и промяна в напрежението и дължината им и че най-опасния за здравето феномен е тяхното скъсяване , водещо до промяна на баланса между мускулите антагонисти в миотатичната единица. Фиброзното дегенериране на перманентно контрахиралите мускули водещо до пълна загуба на контрактилни възможности и превръщащо някой от тях в „лигаменти“. Бърза дегенерация на вертебралните дискове водещо до пролапси който пък водят до компремиране на нервни коренчета и дегенерация на вертебралните фасетки.

От това следва че най-важното е възтановяване контрактилитета на в мускулните и фасциални вериги и премахване на скъсявания, фасции и фиброзни дегенерации чрез реваскулизиране и авто-хемо-терапия.

Научни изследвания

 

Американски физиолози твърдят, че при убождането, което е един вид стресово стимулиране от ЦНС се отделят морфиноподобни субстанции ( ендорфини и ендокефалини )който предизвикват полужителни промени в тялото след убождане. Мощният ефект на пълно мускулно релаксиранеи елонгиране е свързано с феномена на Електродинамичното равновесие. Същото е и при мускули заредени с различни мускулни потенциали. Известно е че мускулните фасции са не само физически ограничители, но и електрически изолатори . висшата целесъобразност на централната регулация на движения е свързана с възможността мозъкът ни да бъде в състояние да изпраща моторни импулси само на определени мускулни групи,мускули или части от тях. Ако те не бяха електрически изолирани, въпросния електрически сигнал ще активира цялата област, а не само избраните мускули. И така преминаването на иглата през няколко съседни мускула ще ги даде „на късо“ и ще изравни електропотенциалите им.

традиционната китайска медицина

 

Според древния китайски светоглед човекът е част от неделимото цяло, наречено Дао. Животът е част от кръговрата на природата. Природата е една цялостна система, с противоположни и едновременно допълващи се категории – ин и ян. Когато елементите на природата са в равновесие, животът е хармоничен. Това, което е добро за природата, е добро и за човека. Всички функции на човешкото тяло и съзнание са проявление на “Чи” (прана, жизнена сила). “Чи” определя живота, независимо че не може да се докосне, измери и види. В човешкото тяло енергията “Чи” се движи по пътища, наречени меридиани. Те свързват невидими биологично активни точки. Поставяйки фини игли в някои от тези точки, лекарите по традиционна китайска медицина могат да балансират нарушеното равновесие в потока на енергията „Чи“.

Подходящи случаи за лечение

Показани са при всички възрастови групи с изключение на състояния при ранна бременост, инфекции, хемофилия или пациенти с антикоагуланти и пациенти с хипертензиони кризи.

 • Главоболие

 • Болки във врата и кръста

 • Проблеми с рамената става (синдром на замързналото рамо, импинджмънт синдром)

 • Болки в коленете (Остеоартрит)

 • Травми на лакътя (тенис и голф лакът)

 • Синдром на карпалния канал

 • Синдром на илиотибиалния тракт

 • Болки в тазобедрената става

 • Пателофеморален синдром

 • Медио тибиален стрес синдром

 • Тендинит на ахилесовото сухожилие

 • Навяхване на глезена и др.

  Работно Време

Понеделник – Петък 8:00 – 17:00
Уикенд Предварително записване

  0887 784 600

  Адрес