Project Description

Cyriax се фокусира върху диагностиката и консервативното лечение на увреди на меките тъкани в опорно-двигателния апарат. Клиничното мислене се фокусира основно върху: оглед, анамнеза, функционално изследване, палпация, диагностика, диференциране на диагнозата и техники за лечение на заболявания на меките тъкани, като дълбока транзверзална фрикция, мобилизация, инфилтрация, тракции и манипулации на гръбначния стълб и периферните стави.

От произхода на терапията става ясно, че тя е тясно свързана с остеопатията. И двете практики са мануални, насочени са към заболявания на ставитеи включват елемент на профилактика. В методите на лечение разликата помежду им също е трудно доловима – хиропрактикът използва по-малко принципа на лоста, докато остиопатът използва повече принципа на лоста, но по-далеч от ставата, която лекуват. Терапевтите и от двете школи често ползват взаимно техниките си.

Произход на Ортопедичния метод – Cyriax

 

Доктор Cyriax е разработил серия от прости обективни клинични изследвания, които ефективно ще диагностицират мускулно-скелетните лезии на меките тъкани. Събраните от него резултати, след много години опити и грешки, се съчетават в набор от систематични прости клинични прегледи за всяка става и система за лечение на лезии на меките тъкани около всяка става.
Правилото на Cyriax гласи, че болката както с активен обхват на движение, така и с пасивен обхват на движение в една и съща посока сочи към инертна тъканна дисфункция (лигамент, капсула, хрущял). Болка с активен обхват на движение в една посока и болка с пасивен обхват на движение в обратна посока сигнализират дисфункция на контрактилната тъкан.

Към мекотъканни увреди спадат увредите на лигаментите (връзки), сухожилията, мускулите.
Мекотъканните увреди са остри (подостри) и хронични. Често след травма (например след навяхване на глезен) получаваме съвет да обездвижим увредената зона. Възстановяването без никакво движение обаче води до появата на сраствания (адхезии), водещи до появата на нефункционални тъкани. В какви случаи се използва дълбоката транзверсална фрикция.
Дълбока транзверзална фрикция по Сириакс, позната още и като дълбок транзверзален фрикционен масаж е най-практичен във възстановяването при увреди на връзки, сухожилия и мускули.
Дълбоката транзверзална фрикция не се прилага при калцификати т.е при променена структурна тъкан при появата на по-твърди фрагменти в зоната на увредата. Не се прилага при големи кръвонасядания, възпалителни заболявания на кожата, при увреди на нервните структури, при възпаление на бурсите и др.

Подходящи случаи за лечение

В метода Cyriax трябва да предложим няколко различни метода на лечение: дълбока напречна фрикция, манипулации, мобилизация, тракции, инфилтрации и инжекции. Горното лечение може лесно да се комбинира с техники, които пациентът може да изпълни сам (self treatment) или упражнения, които пациентът изпълнява в къщи.

  • заболявания на меките тъкани

  • Следоперативно възсрановяване

  • Съединителнотъканни сраствания

  • навяхвания

  • Ставни контрактури

  Работно Време

Понеделник – Петък 8:00 – 17:00
Уикенд Предварително записване

  0887 784 600

  Адрес