Project Description

SEST е лечебно-диагностичен метод, който е насочен към разкриване на психо-физическите нарушения в организма на пациента по пътя на установяване на невербален диалог с централната му нервна система чрез мануално тестиране на кранио-сакралния ритъм и последователно възстановяване на енергийната цялост на организма на човека.

SEST е абревиатура от Sequential Energy System Tuning – Последователна настройка на енергийната система.
Методът SEST представлява по същество органичен синтез на две концепции.
Първата концепция е свързана с остеопатичната работа в краниалната сфера, а втората – с класическата китайска медицина.

Диагностика по SEST

 

Човекът стои или седи, а терапевта палпира леко с два пръста до врата му.Същността на SEST се състои в това – да се палпира цервикалния дял.Там чувстваме движенито на твърдата гръбначно-мозъчна обвивка която обгръща гръбначния мозък като еластична тръба. Между всеки два прешлена, от двете страни, от гръбначния стълб излизат коренчета на нерви, които са обвити от твърда мозъчна обвивка. Гръбначно-мозъчна обвивка Dura mater е опъната от тилната кост на черепа чак до сакрума. Но се движи не само тази обвивка. Всичко в организма се движи. Всяка тъкан в нашето тяло притежава специфично, свойствено за нея движение. В норма всички тъкани на тялото се движат съгласувано и ритмично. Тази съгласуваност се проявява чрез определени посоки на движение.Гръбначно-мозъчна обвивка Dura mater трябва да се движи, на всички нива. Ако на нивото на някой гръбначно-мозъчен сегмент няма движение, това подсказва наличие на проблем. Точният участък от гръбначния стълб, където липсва движение, ни дава информация къде в организма се намира актуалният проблем.Нужно ни е още да научим какво точно не е наред и на кое ниво се намира проблема .Докато събираме тази информация, терапевта иска от пациента да прави специфични неща с пръстите на ръцете си. Тези конфигурации се наричат „мудри” например да се определят основните фокуси които могат да са: Механичен , Енергиен, Висцерален, Емоционален, Ментален. По системата УСин се отчита характера на въздействие на Ин и Ян каналите и елементите (дърво, огън, земя, метал, вода). Ин канали (черен дроб, сърце, перикард, слезка, бял дроб, бъбреци).Ян канали(жлъчен мехур, тънко черво, троен нагревател, стомах, дебело черво, пикочен мехур).

Организмът показва в тази специфична диагностика в какво се състои проблемът му и как той да бъде решен. А после да се направи само това, което е поискало тялото по системата ЦзинЛо.

Разликата т. нар. „пасивен“ подход

 

Съществуват активни методи на лечение и пасивни методи на лечение. Под активни методи ние имаме предвид такива подходи, при които „лечителят” сам и активно определя и решава какво, кога и как трябва да бъде направено.Например при мануалната терапия (която е активен метод)пациентът има болки в гърба. Ние знаем, че това може да е предизвикано от ограничение на движението между дадени прешлени. Ние откриваме кои са тези прешлени и решаваме да отстраним ограничението на движението между тях, като за целта извършваме определени манипулации или моболизации. Това е типичен янски подход.
При пасивния метод организмът сам решава по какъв механизъм ще се оправи а ние като терапевти просто присъстваме и оказваме подкрепа.
В метода SEST ние използваме пасивен метод Вей Иу Вей ински подход. В превод от китайски да правиш нещо като не правиш нищо.

Подходящи случаи за лечение

Чрез SEST-диагностика ние може още в хода на прегледа да получим достоверна и недвусмислена информация какъв ефект би имало дадено терапевтично въздействие – било то акупресурно, акупунктурно, остеопатично, хомеопатично или друго.

  • емоционална травма

  •  силен стрес

  • индивидуална схема на лечение на конкретния пациент при всеки отделен сеанс, изхождайки от моментните потребностите на организма.

  • Диагностика на психоемоционалната първопричина за конкретен симптом

  Работно Време

Понеделник – Петък 8:00 – 17:00
Уикенд Предварително записване

  0887 784 600

  Адрес